Klubovi iz Manchestera protiv novih finansijskih ograničenja u Premiershipu

Klubovi engleske Premier lige napravili su važan korak ka uvođenju novih finansijskih ograničenja, sa ciljem povećanja konkurentnosti i fair-playa unutar lige.

Britanski mediji prenose da je većina premijerligaša podržala prijedlog o ograničenju potrošnje, koji bi trebao biti razmatran i potencijalno ratifikovan na narednoj sjednici generalne skupštine Premier lige zakazanoj za šesti mjesec, s mogućnošću stupanja na snagu od sezone 2025/26.

Međutim, nisu svi klubovi podržali ovaj prijedlog. Manchester City, Manchester United i Aston Villa glasali su protiv, dok je Chelsea zauzeo neutralan stav i ostao suzdržan.

Ovaj novi sistem ograničenja potrošnje zamijenio bi trenutno primjenjena pravila profitabilnosti i održivosti u Premier ligi. Planirano je da ograniči potrošnju svih klubova na iznos koji je višestruko veći od kombinovanog novca koji je zaradio posljednjeplasirani tim u ligi, kroz nagrade i televizijska prava. Ovaj potez bi trebao smanjiti potrošačku moć najbogatijih klubova i vlasnika, te na taj način povećati konkurentnost lige.