Italija grca u dugovima

Italijanski javni dug je visok i potrebno je prilagođavanje državnog budžeta da bi se on smanjio, naveo je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

– Italija je napredna ekonomija sa povećanim dugom, to je zemlja u kojoj po tradiciji postoji zabrinutost za tržište obveznica – izjavio je direktor fiskalnog odjeljenja MMF-a Viktor Gaspar, prenosi ANSA.

Prema njegovim riječima, MMF Italiji predlaže prilagođavanje budžeta koje bi vodilo ka “održivom smanjenju” javnog duga.

Budžetski deficit Italije u 2024. će iznositi 4,3 posto BDP-a, navodi se u aktuelnom Ekonomskom i finansijskom dokumentu (DEF, Documento di economia e finanza) koji se svake godine do 10. aprila podnosi Vladi Italije i predstavlja glavni instrument za finansijsko i ekonomsko planiranje.

Sljedeće godine će prema očekivanju DEF-a budžetski deficit Italije iznositi 3,7 posto BDP-a i pasti na tri posto u 2026. i dalje na 2,2 posto u 2027. godini, prenosi B92.

Ekonomski i finansijski dokument prognozira da će odnos italijanskog javnog duga prema BDP-u postepeno rasti, ali da neće premašiti 140 posto BDP-a.