Ina u nova postrojenja ulaže gotovo 100 miliona eura

Hrvatska Naftna kompanija Ina potpisala je dva ugovora, jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka te drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku.

Ukupna vrijednost tih dvaju novih strateških projekata, koji će ojačati portfelj projekata obnovljivih izvora energije kompanije, iznosi 98 miliona eura. Tokom 2026. očekuje se dovršetak izgradnje obaju postrojenja.

Inini novi projekti znatno će doprinijeti nastojanjima kompanije na putu prema zelenoj tranziciji. Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafinerije nafte Rijeka, koji uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu, prenosi Poslovni.hr.

Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. S domaćom firmom IVICOM Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada.

Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo.

Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu “ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.