Imena koja lede krv u žilama: Poznati skoro svi košarkaši selekcije SAD-a na Olimpijskim igrama u Parizu

Konačno je “procurio” dugo očekivani spisak članova košarkaške reprezentacije Sjednjenih Američkih Država za Olimpijske igre u Parizu ovoga ljeta.

Kako su neki od njih to direktno i najavili, na raspolaganje selektoru Steveu Kerru stavile su se najveće košarkaške zvijezde današnjice. Cilj je jasan – zlatna medalja.

Svoj dolazak na Olimpijske igre potvrdilo je 11 košarkaša: LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Joel Embiid, Jayson Tatum, Devin Booker, Jrue Holiday, Anthony Davis, Anthony Edwards, Bam Adebayo i Tyrese Haliburton. Oni bi trebali nastupiti u Parizu, a ime posljednjeg igrača će biti poznato neposredno pred sam turnir.

Neki od igrača koji konkurišu za to posljednje mjesto su Kawhi Leonard, Paul George, James Harden, Kyrie Irving, Damian Lillard, Chris Paul, Jaylen Brown, Brandon Ingram…

Košarkaška selekcija SAD-a je na Olimpijskim igrama u grupi C sa Srbijom, Južnim Sudanom i pobjednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku (Litvanija, Italija, Portoriko, Meksiko, Obala Slonovače ili Bahrein).

Podsjetimo, SAD su najtrofejnije kada je u pitanju košarka na Olimpijskim igrama. Oni u svojoj kolekciji imaju 16 zlatnih medalja. Od 1992. godine, kada su prvi put NBA igrači mogli zaigrati na Olimpijskim igrama, SAD je osvojio sedam od mogućih osam takmičenja.

Jedini put kad su Amerikanci ostali bez zlata se desio 2004. godine u Atini, a tada su se košarkaši SAD-a morali zadovoljiti bronzanom medaljom.