Grad blizu Sarajeva dobio 20 novih milionera i multimilionera

Posljednji podaci ukazuju na sve veći broj izuzetno uspješnih poduzetnika u Visokom. Prema nezvaničnim procjenama, u Visokom danas živi preko 70 osoba čiji se ukupni imetak može mjeriti u milionima konvertibilnih maraka.

Ova brojka je značajno porasla u odnosu na ranije godine, kada se govorilo o oko 50 milionera. Razlog tome je sve veći broj kompanija koje ostvaruju godišnji promet veći od jednog miliona KM, piše Visoko.co.ba.

Prema evidenciji Službe za finansije, privredu, poslovne prostore i ekonomski razvoj unutar Gradske uprave Visoko, broj privrednih društava koja su poslovala na području grada u 2023. godini je 710.

Također, na području grada Visoko u 2023. godini poslovalo je 2.227 samostalnih privrednika (fizička lica) koja obavljaju samostalnu privrednu djelatnost.

Prema procjenama, trenutno u našem gradu postoji više od 70 različitih kompanija koje se mogu svrstati u kategoriju “milionskih poslovnih subjekata”.

Međutim, bogatstvo se stvara i na drugim poljima, poput nekretnina i štednje. Stoga je realna procjena da u Visokom danas živi preko 70 osoba čiji se ukupni imetak može mjeriti u milionima.

Analitičari sugeriraju da je ovaj porast dijelom rezultat uspješnih poduzetničkih poduhvata, investicija u nekretnine i, u nekim slučajevima, nasljedstva.

Međutim, postoji i zabrinutost da bi ovakva koncentracija bogatstva mogla dovesti do povećanja cijena nekretnina i životnih troškova, čime bi se dodatno produbile ekonomske razlike.

Dok neki vide prisustvo milionera kao priliku za razvoj grada i privlačenje turista, drugi strahuju da bi to moglo dovesti do socijalne izolacije i stvaranja “elitnih” zona nedostupnih većini stanovnika.

Ovi podaci, iako nezvanični, pružaju uvid u ekonomsku sliku i potencijalne prilike za razvoj u Visokom.