Google počeo snimati Sarajevo, šta to znači za grad

Baš kao što je ranije i najavljeno, konačno su Google Street View auta stigla u Sarajevo. Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih evropskih zemalja u kojoj ne postoji Street View, uz Kipar, Moldaviju, Lihtenštajn, Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Vatikan.

Ako se Google tamo odveze koristeći vlastite kamere generacije 4, to bi popunilo jedno od rijetkih područja kojima nedostaje pokrivenost.

Budući da je Google dodao većinu Njemačke na Street View, preostala područja sa slabom pokrivenošću u Evropi sada su Balkan i na liniji od Bjelorusije do Azerbajdžana. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a također i Albanija, sve imaju djelimičnu pokrivenost kamerama treće generacije. Sve te zemlje pokrivene su prije 8-10 godina i hitno im je potrebno ažuriranje.

Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja u kojima će Street View automobili voziti 2024. godine. Ovo odgovara oglasu za posao vozača koju je ranije ovog mjeseca objavila DeRisk, kompanija koja sarađuje s Googleom na zapošljavanju vozača.

Upravo je gornja fotografija sa Street View vozilima jučer uslikana na Ilidži u Sarajevu. Ranije je objavljen i konkurs za vozače a do sada nema zvanične potvrde iz Googla, kada su vozila stigla i koliko će proces snimanja trajati. No, jedno je sigurno, uskoro ćemo mnoge bh gradove moći vidjeti na Google street view, piše Smartinfo.ba.

Ako pogledamo mapu pokrivenosti Evorpe, Bosna i Hercegovina predstavlja crnu rupu na Google. Međutim, sada bi se to u bliskoj budućnosti moglo promjeniti. Brojne su prednosti i benefiti od ove svjetske aplikacije. Naime, Na Street Viewu možete istražiti svjetske znamenitosti i čuda prirode te doživjeti mjesta kao što su muzeji, arene, restorani i male tvrtke. Street View možete upotrebljavati na Google kartama i u Street View galeriji.