(FOTO) U društvu olimpijskih šampiona u Sarajevu se okupile mlade nade džudo sporta

U glavnom gradu naše zemlje danas je počelo dvodnevno džudo takmičenje European Judo Hopes Cup, na kojem učestvuje blizu 300 takmičara mlađih od 15 godina.

Takmičenje čiji je tehnički organizator Džudo savez Bosne i Hercegovine najnoviji je projekt Evropske judo unije, koji je posvećen razvoju mladih judoka, a za naš nacionalni savez ovo je historijsko takmičenje s obzirom na to da mu je ukazana čast da bude organizator prvog takmičenja ove vrste.

Nije nikakvo iznenađenje da je baš našem Savezu povjerena tehnička organizacija jednog ovakvog takmičenja, pogotovo zbog činjenice da je svoje organizacione sposobnosti Džudo savez BiH potvrdio bezbroj puta zbog čega je 2022. godini zaradio priznanje EJU-a “Najbolji od najboljih”, koje se dodjeluje najboljem tehničkom organizatoru na evropskom tlu.

Na dvodnevnom takmičenju u Areni Hills mlade judoke iz 13 zemalja i 75 klubova prezentirat će svoje vještine, a u njihovoj pratnji, kao treneri su neka od najpoznatiji imena džudo sporta.

Jedno od njih je i poznata kosovska džudistkinja Majlinda Kelmendi, osvajačica zlatne olimpijske medalje iz Rio de Janeira, a koja je u bh. prijestolnicu stigla u trenerskoj ulozi.

I proslavljena slovenska džudistkinja Tina Trstenjak, koja se baš kao i Kelmendi na Olimpijadi 2016. godine okitila zlatom, svojim prisustvom uveličala je takmičenje mladih nada džudo sporta.

Na premijerno takmičenje European Judo Hopes Cup 2024 stigao je i nekadašnji azerbejdžanski džudista Rustam Orujov, koji je na Olimpijadi 2016. godine osvojio srebrenu medalju u kategoriji do 73 kilograma, a bez domaćih džudo vedeta Larisu Cerić i Amela Mekića, bez čijeg prisustva su nezamisliva međunarodna takmičenja

Istovremeno tokom takmičenja odvija se i seminar na kojem će svi učesnici imati priliku da uče od osvajača olimpijskih medalja. Zlatni s Olimpijskih igara iz Sydneyju, Japanac Makoto Takimoto, u ulozi Kodokan eksperta prenosit će svoje bogato znanje na mlade judoke, a isto će činiti i Maria Centracchio, bronzana za Olimpijskih igara u Tokiju.

Boje Bosne i Hercegovine na ovoj dvodnevnoj manifestaciji branit će ukupno 92 takmičara, od čega 57 dječaka i 35 djevojčica.