FIFPro i Udruženje svjetskih liga prijete sudskim postupkom FIFA-i

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suočava se s potencijalnim sudskim postupkom koji bi mogli pokrenuti Međunarodni sindikat profesionalnih igrača (FIFPro) i Udruženje svjetskih liga, ukoliko nastavi s planovima da se na kraju naredne sezone održi Svjetsko prvenstvo sa 32 kluba.

FIFPro i Udruženje svjetskih liga izrazili su nezadovoljstvo zbog pretrpanog rasporeda takmičenja, ističući da to otežava nacionalnim ligama pravilnu organizaciju i dovodi igrače do rizika od povreda i narušavanja njihovog blagostanja.

Sva tri evropska klupska takmičenja će biti proširena na po 36 klubova naredne sezone. Liga šampiona i Liga Evrope će imati po osam utakmica u prvoj fazi takmičenja, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih po šest. To znači da bi klubovi mogli morati odigrati čak 17 utakmica da bi osvojili neko od ovih takmičenja.

FIFPro i Udruženje svjetskih liga su uputili pismo predsjedniku FIFE Đaniju Infantinu i generalnom sekretaru Matijasu Grafstormu, ističući da bi Fifa trebalo da promijeni svoje planove ako proširuje svoja takmičenja, kako bi se očuvala ravnoteža i dobrobit nacionalnih liga i igrača.

FIFA tvrdi da je uzela u obzir dobrobit igrača prilikom pravljenja kalendarа takmičenja i navodi da bi Svjetsko prvenstvo i Interkontinentalni kup imali minimalan uticaj na ukupan broj utakmica odigranih na klupskom nivou tokom sezone u zemljama poput Njemačke.

Ukoliko FIFA odbije da se formalno posveti rješavanju ovog problema, FIFPro i Udruženje svjetskih liga su najavili mogućnost pravnog postupka protiv FIFE, što će biti tema na sastanku Savjeta 17. maja u Bangkoku. Ovaj sastanak će okupiti svih 211 članica FIFE.

Evropski klubovi, uključujući i engleske, organizuju predsezonske turnire i turneje po SAD-u i Australiji nakon završetka ligaških takmičenja, što dodatno opterećuje raspored utakmica.