FAO: Svjetske cijene hrane porasle u martu za 1,1 posto

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agriculture Organization, FAO) saopštila je da su svjetske cijene hrane porasle u martu za 1,1 posto, što je prvo poskupljenje u proteklih sedam mjeseci.

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, u martu je iznosio 118,3 poena, što je za 7,7 posto niže nego istog mjeseca prošle godine.

U saopštenju se navodi da su u martu cijene biljnih ulja porasle za osam posto u odnosu na februar i time su cijene palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja dostigle najviše iznose u proteklih godinu dana.

Međunarodne cijene palminog ulja porasle su zbog sezonski slabije proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i velike domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cijene sojinog ulja, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, oporavile od višegodišnjih padova.

Cijene mliječnih proizvoda su šesti mjesec zaredom u porastu, a povećanje cijena u martu iznosilo je 2,9 posto u odnosu na februar.

FAO indeks cijena mesa je takođe u porastu, jer su međunarodne cijene živinskog, svinjskog i goveđeg mesa uvećane za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Nasuprot ostalim poskupljenjima, cijene žitarica opale su za 2,6 posto u poređenju sa februarom i čak 20 posto u odnosu na mart 2022. godine.

Ovaj pad je izazvan smanjenjem svjetskih izvoznih cijena pšenice, koje su opale zbog jake izvozne konkurencije između Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a dodatno su naglašene kineskim otkazom otkupa.

Izvozne cijene kukuruza porasle su u martu, djelimično zbog logističkih poteškoća u Ukrajini, dok je FAO indeks cijena riže opao za 1,7 posto usljed smanjene svjetske potražnje za uvozom.

FAO indeks cijena šećera je takođe opao za 5,4 procenta u poređenju sa februarom, pri čemu je pad cijena uglavnom izazvan revizijom prognoze proizvodnje šećera u Indiji za 2023. i 2024. godinu i poboljšanim tempom žetve na Tajlandu, prenijela je agencija Tanjug.