Država preuzima upravljanje u Fudbalskom savezu Španije

Španski mediji, među kojima je i čuveni madridski list As, sve više pišu o problemima u tamošnjem fudbalu.

Nedavni El Clasico između Reala Madrida i Barcelone uzburkao je strasti, pogotovo je sporan jedan gol katalonskog velikana koji nije bio priznat.

Barcelona želi tužiti Fudbalski savez Španije (RFEF), a sve to posmatra UEFA koja prati situaciju te bi mogla reagovati izbacivanjem španskih klubova iz svojih takmičenja, piše As.

Problema ima i u tamošnjem Savezu koji još uvijek nema predsjednika. Zbog korupcijskog skandala neki od kandidata su suspendovani, a suspenziju ima i Luis Rubiales, koji je morao odstupiti s te dužnosti zbog skandala nakon finala FIFA Svjetskog prvenstva za žene.

U krovnoj kući evropskog fudbala razmišljaju šta učiniti, a neke posljedice bi mogle ići toliko daleko da španski klubovi ne bi mogli nastupati u Ligi prvaka, Europa ligi i Konferencijskoj ligi, a španska reprezentacija na Evropskom prvenastvu i Ligi nacija.

Sa toliko upražnjenih mjesta i generalno konfuzijom u Fudbalskom Savezu Španije u pomoć je uskočila – država.

Naime, vlada te zemlje odlučila je da se takva sportska institucija kao što je Fudbalski savez jedne od najmoćnijih fudbalskih zemalja ne smije ostaviti bez nadzora pa je odlučila da će formirati komisiju koja će nadgledati poslove FS Španije sve do održavanja novih fudbalskih izbora u toj zemlji.