Dr. Adnan Chilwan, CEO Dubai Islamic Bank Group potvrdio svoj dolazak na SBF i učešće kao glavni govornik

Dubai Islamic Bank podržava 13. Sarajevo Business Forum / Tehnologija kao ključna uloga u oblikovanju budućnosti za islamsko bankarstvo

Bosna Bank International (BBI Banka) glavni organizator 13. Sarajevo Business Forum, značajnog događaja posvećenog promociji regionalnih poslovnih prilika, i ove godine podržava ugledna Dubai Islamic Bank (DIB),  osnivač i dioničar BBI Banke.

Prvog oficijelnog dana Foruma, kao jedan od glavnih govornika bit će upravo CEO Dubai Islamic Bank  grupacije, dr. Adnan Chilwan, čije će inspirativno izlaganje obogatiti ovogodišnje izdanje Foruma. Funkciju direktora Dubai Islamic Bank Group obavlja od 2013. godine, a već 2015. je bio nominovan za najboljeg CEO-a u eminentnom takmičenju CEO Awards, koji se organizuje od strane magazina Finance Monthly.

Snažan uticaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknuto tehnološkim napretkom i razvojem preferencija kupaca, bit će jedna od ključnih uvodnih tema prvog dana Foruma. Kako bi ostali ispred konkurencije, Dubai Islamic Bank (DIB) kontinuirano ulaže i uključuje usvajanje novih tehnologija kao što su umjetna inteligencija i analitika velikih podataka za personalizaciju i poboljšanje cjelokupnog korisničkog iskustva. Tehnologija korištenja umjetne inteligencije (AI) za isporuku prilagođenog i personaliziranog sadržaja, imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti za sve islamske banke, a islamsko bankarstvo trenutno je jedan od najbrže rastućih segmenata tržišne industrije.

Dubai Islamic Bank osnovana 1975. godine najveća je islamska banka u UAE po imovini i javno dioničko društvo uvršteno na finansijsko tržište Dubaija. Predvodnik evolucije globalne islamske finansijske industrije, DIB je također prva svjetska islamska banka sa svim uslugama i među najvećim islamskim bankama u svijetu. Sa imovinom Grupe koja gotovo doseže 90 milijardi USD i tržišnom kapitalizacijom od gotovo 9 milijardi USD, DIB grupa posluje sa više od 10.000 zaposlenika i oko 500 podružnica u svojoj golemoj globalnoj mreži širom svijeta. Opslužujući više od 5 miliona klijenata diljem Grupe, DIB nudi sve veći raspon inovativnih proizvoda i usluga usklađenih sa islamskim principima za maloprodajne, korporativne i institucionalne klijente.

Tokom prošle godine Dubai Islamic Bank ostvarila je rekordan neto profit od 1,91 milijardi USD.

DIB je predan vodećoj poziciji u održivom islamskom finansiranju, s ukupnim održivim sukuk izdanjima od 2,75 milijardi USD do danas i strateškim angažmanom na zelenim i održivim tržištima kapitala, što odražava stalnu posvećenost banke ESG načelima i održivoj budućnosti. Konačni cilj banke je učiniti islamsko finansiranje normom, a ne alternativom konvencionalnom bankarstvu. DIB je proglašena najboljom islamskom bankom na raznim prestižnim ceremonijama i prepoznata je za svoje izvanredne rezultate među svjetskim islamskim bankama, što je jasan pokazatelj vodeće pozicije banke u sektoru islamskih finansija.

BBI Banka s ponosom ističe svoju saradnju s Dubai Islamic Bankom i veliku podršku koju pružaju Sarajevo Business Forumu. Ova dugogodišnja partnerska veza predstavlja primjer posvećenosti promovisanju poslovnih prilika i jačanju međunarodnih veza u poslovnom svijetu, što BBI Banka s ponosom ističe kao ključni element svog poslovnog identiteta. Dubai Islamic Bank je suvlasnik BBI Banke sa 27,7% još od njenog osnivanja, i među prvim je stranim finansijskim ulagačima u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija, nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine organizira Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Ovogodišnji Sarajevo Business Forum realizuje se u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Vladom Federacije BiH, USAID Turizmom, kao i spozorskoj podršci domaćih i inostranih partnera: JP Autoceste FBiH, BH Telecom, Shot d.o.o. Zenica, BIMAL,  Continental Grupa, JATA group, UNION Banka, Tarčin Forest Resort, Residence Inn by Marrott Sarajevo, ibis Styles Sarajevo, Hotel Nomad Bjelašnica, BIT ALLIANCE,  te medijskih pokrovitelja Klix.ba, Akta.ba, Dnevni avaz, RGS grupacija, HAYAT, Federalna TV, Federalni radio, TVTK, Banke i biznis, Biznisinfo.ba.

Više informacija o 13. Sarajevo Business Forumu dostupno je na službenoj web stranici.