Dolazi nam nova promjena vremena

Nakon kratkog stabilnog i relativno toplog perioda, u utorak i srijedu su u Bosni i Hercegovini izgledni lokalni pljuskovi.

Jače izraženi pljuskovi, praćeni i grmljavinskim nevremenom mogući su u Posavini, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

“U četvrtak, lokalni pljuskovi prognoziraju se u centralnim i sjevernim područjima zemlje. U južnoj Hercegovini pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno, jer će i na ovom području postojati uslovi za kraći pljusak.

Od petka do kraja sedmice očekuju se stabilnije vremenske prilike. Kraći pljusak moguć je na planinama. Puhaće uglavnom slab do umjeren vjetar pretežno sjevernog smijera, na jugu zemlje na momente jaka bura.

Minimalne temperature zraka od nedjelje varirat će između 8°C i 13°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 15°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 17°C i 23°C, na jugu zemlje do 26°C.

U periodu od 13. do 14. maja preovladavaće pretežno sunčano i stabilno vrijeme. Od 15. maja prodor novog nestabilnog zraka usloviće niže temperature zraka i padavine uglavnom u vidu pljuskova.

Jutarnja temperatura uglavnom između 7°C i 12°C u Bosni, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 14°C do 18°C, u Hercegovini do 22°C”, saopćeno je.

Patria