Disciplinska komisija zasjeda danas: Kakve kazne očekuje Zrinjski?

Proteklog vikenda odigran je susret 26. kola WWin lige BiH, a snage su u Mostaru odmjerili gradski rivali Zrinjski i Velež.

Gostujućim navijačima ulaz na ovu utakmicu je bio zabranjen zbog sigurnosnih razloga, dok su domaći ‘Ultrasi’ posmatrali meč i na kraju napravili incident.

Po završetku utakmice ‘Ultrasi’ su upali na teren stadiona Pod Bijelim brijegom i napali protivničke igrače, reportažna kola i osobe zadužene za organizaciju utakmice.

Naime tu vijest su prenijeli svi mediji kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire, iz tabora aktuelnog prvaka BiH su se odmah oglasili i napali su sve medijske kuće, a u saopštenju između ostalog stoji:

“Manjku profesionalizma svjedočimo i danas kada se opet potpuno neodgovorno i neistinito piše o jučerašnjim događajima. Smatramo vrlo manipulativnim i opasnim objaviti da su “navijači nakon posljednjeg sudačkog zvižduka preskočili ogradu i krenuli prema službenim prostorijama kluba”, jer se tako u zabludu dovodi javnost koja može pogrešno zaključiti kako su navijači utrčali u teren s ciljem da napadnu igrače gostujuće momčadi, a što definitivno ne odgovara istini.”

Uslijedio je i odgovor iz tabora Rođenih:

“Snažno osuđujemo nerede nakon utakmice 26. kola WWin lige Bosne i Hercegovine između HŠK Zrinjski i FK Velež, u kojim je, da policija nije reagovala pravovremeno i profesionalno, moglo doći do ogromnih posljedica. Žalosti i ponašanje i kasnije saopštenje domaćina u kojem se krivnja za događaje po okončanju utakmice nastoji prebaciti na medije, zaštitara i zaštitarsku agenciju.”

Nakon svega danas će zasjedati Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH i vidjet ćemo koju odluku može donijeti.

Pravilnik kaže sljedeće:

 (1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.

(2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

(3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.

(4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

(5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.

(6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana – navodi se u Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BiH.