Direktor FUP-a Vahidin Munjić doveden na saslušanje u MUP KS

Policijski službenici u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo doveli su na saslušanje i prvog čovjeka FUP-a Vahidina Munjića, u okviru predmeta “Black Tie 2”.

U okviru akcije SIPA-e, koja se provodi koordinirano i s policijskim agencijama nekoliko kantona, do sada su privedene 22 osobe, piše N1.

Aktivnosti pretresa i privođenja vršene su na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta je bilo više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

U akciji koju, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi MUP KS, privedeni su i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović i biznismen Gordan Memija.

Također, u akciji koju od jutros provodi SIPA na saslušanje je priveden i direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović, kao i uposlenica menadžmenta bolnice Aida Halać.

Službenici ove državne agencije od jutros pretresaju kancelarije u zeničkoj bolnici. Ujedno, pretresena je i teretana u vlasništvu Aide Halać.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, u vezi s krivičnim djelima “Pranje novca”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, propisana Krivičnim zakonom BiH.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e s MUP-om KS i Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, a podršku na terenu pružaju im MUP-ovi ZDK i HNK.

Patria