Biznismen blizak Orbanu preuzima perjanice hrvatskog biznisa

Navodno je mađarski biznismen ponudio ubjedljivo najviše novca

Prodaje se Fortenovin agrobiznis, odnosno firme Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka. Fortenova je bivši Agrokor, najveća hrvatska poslovna grupacija.

U igri su ostali Podravka, konzorcij Žito grupe iz Osijeka u vlasništvu Marka Pipunića i đakovačke Osatine Mirka Ervačića, te mađarski biznismen Lorinc Meszaros, blizak prijatelj Viktora Orbana. Inače, Pipunić je rođeni u Bosni, o čemu je Biznisinfo.ba više puta pisao.

Liderova novinarka Ksenija Puškarić saznaje kako Podravka i slavonski konzorcij navodno za agrobiznis Fortenove nude oko 300 miliona eura, a Meszaros blizu 500 miliona eura.

– Mađarska ponuda nema veze s biznisom, to je politika – komentiraju analitičari za Lider tvrdeći kako te firme ne vrijede ni blizu pola milijarde eura.

Izvori dobro upućeni u to preuzimanje tvrde kako Fortenovine poljoprivredne firme, prema svim procjenama, ne vrijede više od 350 miliona eura.

Kako Fortenovin agrar u Slavoniji i Baranji ima u koncesiji mnogo državnog poljoprivrednog zemljišta, ponuda Meszarosa u Vladi je upalila alarm.

Meszaros je već kupio firmu Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Valja podsjetiti i kako je mađarski biznismen glavni sponzor i mecena NK Osijeka.

O prodaji tih kompanija odlučivat će na koncu gazda Fortenove Pavao Vujnovac za kojeg se govori da je blizak mađarskim, ali i ruskim investitorima. Kako god se okrene, odluka će biti više politička, nego ekonomska, prenosi Danica.hr.