Bivši dobitnik Zlatne lopte uskoro preuzima italijanskog prvoligaša?

Italijanski prvoligaš Udinese, trenutno 17. na tabeli Serija A, objavio je u ponedjeljak da prekida saradnju s trenerom Gabrieleom Cioffijem.

Njega bi, prema italijanskim medijima, mogao naslijediti Fabio Cannavaro.

“Udinese objavljuje da je razriješio dužnosti trenera prve ekipe Gabrielea Cioffija”, stoji u kratkom saopćenju kluba, a pouzdani transfer-insajder Nicolo Schira objavio je kako bi Cannavaro uskoro trebao biti predstavljen.

Cioffi je krajem oktobra preuzeo mjesto Andree Sottila i pod njegovim vodstvom Udinese je dobio samo četiri prvenstvene utakmice. Nakon poraza u petak od izravnog konkurenta za opstanak, Verone, Udinese ima isti broj bodova kao i prvi u zoni ispadanja Frosinone, ali s jednom utakmicom manje. Radi se o susretu protiv Rome, koji je prekinuta manje od 20 minuta prije kraja pri rezultatu 1:1, nakon što je defanzivac Rome Evan Ndicka kolabirao na travnjaku, i koji će biti završen u četvrtak.

Kako pišu italijanjski mediji, Udinese već neko vrijeme pregovara s Cannavarom. Pedesetogodišnji Cannavaro proveo je veći dio svoje trenerske karijere u Kini, gdje je vodio Guangzhou FC (bivši Guangzhou Evergrande) 2014/15 pa od 2017. do 2021. godine i s tim je klubom osvojio naslov kineskog prvaka 2019 godine. Prije 18 godina bio je Svjetski prvak s Italijom i dobitnik Zlatne lopte.