Ambasada SAD saopćila ono što javnost godinama upozorava: Kriv je Dodik!

Iako u medijima nije objavljeno, posljednji redovni sastanak amabasadora u Delegaciji EU u Sarajevu donio je većinski stav da je visoki predstavnik Christian Schmidt, posljednjom odlukom izazvao krizu u BiH, više nego Milorad Dodik.

Ambasada SAD-a je reagovala na aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini kazavši kako je nije proizvela međunarodna zajednica, nego domaći političari, a prije svih Milorad Dodik.

Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje. Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno“, kazali su iz Ambasade SAD.

Kako dodaju, nisu snizili standarde niti očekivanja da bi “usrećili” čelnika bilo koje stranke.

Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine“, zaključili su iz Ambasade SAD.

Inače, Ambasada SAD već godinama mirno posmatra (izuzev sankcija) ono što javnost u BiH godinama upozorava, da Dodik kontinuirano proizvodi krize od kojih svaka ima mogućnost da esklaira u neželjnom smjeru i dovede do novih sukoba.

Patria