Amazon ponovo otpustio stotine zaposlenih

Američki gigant za online kupovinu Amazon objavio je da su otpuštene još stotine zaposlenih iz odjela prodaje, marketinga i globalnih usluga, javlja Anadolu.

Amazon je naveo da je otpuštanja bilo širom svijeta.

Saopćeno je da će se zaposleni u SAD-u plate i socijalna davanja primati još najmanje 60 dana, da će biti pružena podrška u procesu pronalaženja novog posla, te pristup zdravstvenim uslugama. Bit će obezbijeđene i beneficije.

Istakli su da će kompanija nastaviti da raste kroz zapošljavanje u ključnim oblastima i da u tim oblastima postoje hiljade mogućnosti za zapošljavanje.

Glasnogovornik Amazon Web Services (AWS) je rekao da su otpuštanja teška, ali neophodna odluka.

Dok je poznato da je Amazon nedavno nastavio ulaganja u oblasti umjetne inteligencije, ista tehnološka kompanija je u januaru otpustila stotine ljudi u svojim podružnicama kao što su Twitch, Prime Video i MGM studiji.

Prema izvještaju američke konsultantske firme za karijeru Challenger, Grey & Christmas, otpuštanja u tehnološkom sektoru porasla su za 73 posto u 2023. godini.

U izvještaju je navedeno da je broj otpuštenih prošle godine dostigao 168.032 osobe, što je veliki porast u odnosu na 2022. godinu.