Dani Ahmed-agine đzamije u Vitezu,za naš portal koordinator mreže mladih MIZ Vitez Muamer Čejvan

Ahmed-agina Džamija

Ahmed-agina džamija najstariji je objekat na području općine Vitez, u Starom Vitezu. Izgrađena je 1589/1590. godine. Džamiju je sagradio izvjesni Ahmed-aga poznat i kao Sinan Čelebi.

Od džamije koja je izgrađena 1590. godina u izvornom obliku ostali su zidovi, mihrab i portal ulaznih vrata. Nekada je uz džamiju bila drvena munara koja je srušena 1962. godine, a ozidana je nova munara od pune cigle. Rekonstrukcija unutrašnjosti obavljena je 1985/86. godine. U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, džamija je u znatnoj mjeri oštećena. Nakon rata, 1996. godine, izmijenjen je veći dio krovne građe i crijepa.

Džamija je od 1953. godine imala i mekteb. Ova džamija je imala, a i danas ima, svoj vakuf. Do poslije Drugog svjetskog rata vakuf ove džamije je posjedovao 120 dunuma zemlje. Veći dio je nacionalizacijom, arondacijom ili eksproprijacijom oduzet vakufu.

Teško je utvrditi ko su bili imami i hatibi Ahmed-agine džamije. Prema sjećanju starijih mještana, a što je zabilježio Hasan ef. Mujkić, imami i hatibi ove džamije su bili: Hadži Ahmed ef. Zukan, Ibrahim ef. Arapčić, Salih ef. Patković, izvjesni Rahman ef. i Ragib ef., Hasan ef. Mujkić, Omer ef. Meštrovac, Mihnet ef. Mehmedović i današnji imam ove džamije, Edin ef. Ljevaković.

Već pet godina za redom održava se manifestacija ” Dani Ahmed-agine džamije” u organizaciji mreže mladih MIZ Vitez.

Kordinator mreže mladih MIZ Vitez, Čejvan Muamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *