Na današnji dan 25.septembra , 10 .godina od smrti dugogodišnjeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića

Sulejman Tihić

Stranka demokratske akcije

  • BIOGRAFIJA

Dugogodišnji predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić rođen je 1951. godine u Bosanskom Šamcu, a preminuo je 2014. u Sarajevu. Iza njega su ostali supruga Jasmina, sinovi Anvar i Emir te kćerka Azra. Bio je član SDA od njenog osnivanja 1990. godine, a predsjednik stranke od 2001. godine.

Nakon što je diplomirao pravo u Sarajevu 1975. godine, Tihić je počeo karijeru kao sudija, a zatim i javni tužilac u rodnom gradu. Nakon osam godina kreće u advokaturu i time se bavi sve do maja 1992. godine, kada je odveden u koncentracioni logor. Do augusta iste godine bio je zarobljenik logora u: Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici kod Beograda te Sremskoj Mitrovici, također u Srbiji.

Tokom rata radi u diplomatiji, a 1994. godine postaje šef Konzularnog odjela Ambasade Bosne i Hercegovine (BiH) u Njemačkoj. Konzulat napušta 1996. godine kako bi preuzeo poslaničku funkciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). Tokom drugog mandata u Narodnoj skupštini RS-a bio je njen potpredsjednik do 2002. godine. Iste godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Nakon isteka četverogodišnjeg mandata u državnom vrhu, Tihić postaje delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u dva izborna perioda. Oba puta je bio član rukovodstva ovog doma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *