Erdogan: Izrael želi da se ‘vatra u Gazi’ proširi cijelom regijom

Turski čelnik Recep Tayyip Erdogan je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom rekao da je izraelsko ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha “zadalo težak udarac” pregovorima za prekid vatre, što pokazuje da Netanyahuova vlada želi da se “vatra u Gazi” proširi regionalno.Civilna zaštita Gaze saopćila je da je najmanje 15 ubijeno u izraelskom napadu na školu u kojoj su smješteni raseljeni Palestinci.Vođa Hezbollaha u Libanu Hassan Nasrallah kaže da sukob s Izraelom ulazi u “novu fazu” nakon ubistava zapovjednika pokreta Fuada Shukra i Hamasovog Ismaila Haniyeha. Izraelski predsjednik Netanyahu kaže da je zemlja “na vrlo visokom nivou spremnosti za bilo koji scenarij”.

Novinari Al Jazeere okupili su se u sjedištu medijske mreže sa sjedištem u Kataru kako bi osudili izraelsko ubistvo kolega Ismaila al-Ghoula i Ramija al-Rifija u Gazi.

Najmanje 39.480 ljudi, uključujući 16.314 djece, ubijeno je, a 91.128 ranjeno u izraelskom ratu protiv Gaze. Procjenjuje se da je 1.139 ljudi ubijeno u Izraelu tokom napada predvođenih Hamasom 7. oktobra, a više od 200 ih je zarobljeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *