U rasponu od samo petnaestak dana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se dva puta pokušala zadužiti aukcijom obveznica i prodajom trezorskih zapisa na Sarajevskoj berzi. 

Od planiranih 80 miliona KM, FBiH se zadužila, prema dostupnim informacijama, za pola od željenog iznosa. Razloge za ovo (ne)uspješno zaduživanje treba tražiti u činjenici da je kraj kalendarske godine i nije baš idealno vrijeme za transakcije, investitori to baš ne čine u posljednjim mjesecima.

Drugi razlog mogu biti ponuđene kamate, ako su niske, investitori nisu zainteresovani za ulaganje.

Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smatra da dio odgovora na pitanje zašto FBiH ne uspijeva ostvariti planirano zaduženje treba tražiti u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.  

aries.commands.push(() => { const zoneId = '8544'; const anchor = document.getElementById('_vidverto-135d153cc4d025ac1e4ab1d01c67c63a');

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

– Jednostavno, RS nudi više kamate, njima hitno treba novca, a ne mogu se obraćati u njima potrebnoj mjeri međunarodnim finansijskim institucijama. S druge strane, Vlada FBiH daje niže kamate i investitor bira gdje će više zaraditi – objasnio je prof. dr. Karamujić je za Faktor. 

Sličnog stava je federalni zastupnik Admir Čavalić (Stranka za BiH) i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku pri Parlamentu FBiH.

– Ne možemo govoriti o nekom negativnom trendu jer se radi tek o dvije aukcije. Kada bi se ovo ponavljalo narednih nekoliko mjeseci, onda bi se moglo govoriti o nepovjerenju investitora u institucije FBiH. 

Jedan od razloga za slabiji interes jeste činjenica da su investitori više zainteresovani za entitet RS jer njima više treba novca nego FBiH, u težoj su ekonomskoj situaciji – rekao je Čavalić. 

Share.

Comments are closed.