Fudbalsku javnost u Engleskoj i šire jučer je iznenadila vijest o historijskom presedanu – Everton je izgubio deset bodova odlukom rukovodstva lige.

Klub iz Liverpoola kažnjen je zbog kršenja propisa o održivosti i profitu Premier lige. Najveća kazna u historiji elitnog ranga engleskog fudbalana snagu je stupila odmah pa je Everton pao u zonu ispadanja.

Očekuje se da će klub uložiti žalbu na odluku, a u saopćenju je poručio da će “s velikim interesom pratiti odluke u drugim ovakvim slučajevima u Premier ligi”. Naime, i Chelsea je odnedavno pod istragom Premier lige zbog mogućeg kršenja finansijskog fair-playa (FFP), no najznačajnija i najkompleksnija istraga vodi se protiv Manchester Cityja. 

Aktuelni prvak Europe još je u februaru optužen za moguće kršenje FFP-a od sezone 2009/10 do sezone 2017/18 po čak 115 tačaka, no odluke i dalje nema. Premier liga ove je godine uvela pravilnik prema kojem odluke o kaznama zbog mogućih finansijskih prekršaja moraju biti donesene u 12 sedmica od početka postupka uz napomenu da se u iznimnim slučajevima taj rok može produžiti.

Stefan Borson, advokat koji je savjetovao Manchester City tokom istražnih procesa o klubu, oglasio se na Twitteru: “Meni se 10 bodova kazne za Everton čini grubo u slučaju jednostavnog kršenja pravila FFP-a. Ali to potvrđuje da bi sankcije protiv Cityja (ako se dokažu) i protiv Chelseaja (koji je još pod istragom) mogle dovesti do izbacivanja iz lige.”

Londonski The Times također piše kako bi Chelsea i Manchester City mogli dobiti značajno teže kazne od Evertonove, s time da još nije poznato koliko će tačaka optužnice imati Chelsea, ali je poznato da kazne za oba kluba neće biti retroaktivne, odnosno neće im se oduzimati trofeji osvojeni u razdoblju kada su se prekršaji navodno dogodili.

The Times tvrdi kako je osim izbacivanja u niži rang moguće i oduzimanje 30 bodova, ali istovremeno procjenjuje kako će proces biti jako dug te da slučaj Manchester Cityja neće biti riješen još barem dvije godine.

Share.

Comments are closed.