Fudbaleri Leotara proteklog su vikenda savladali Romaniju na Palama, u meču Prve lige Republike Srpske.

No, oglasili su se i zanimljivim saopćenjem za javnost, u kojem “istupaju protiv cirkusa i mračnog doba”.

Povod za saopćenje FK Leotar jeste suđenje Vanje Ajdera iz Banjaluke na utakmici protiv Romanije, a prenosimo ga u cjelosti, bez izmjena:

“Voljeli bi da nakon naše pobjede protiv Romanije na Palama, te uoči derbija sezone protiv Rudara iz Prijedora koji se igra narednog vikenda u Trebinju, pričamo i pišemo o nekim ljepšim i vedrijim temama. Kao klub skoro stogodišnje tradicije sa velikim brojem navijača koji prate dešavanja u klubu, imamo potrebu radi njih, ali i radi sponozora, partnera i samih igrača i trenera, da se javno oglasimo i odgovornim licima ukažemo na dešavanja koja ne možemo staviti u istu rečenicu sa fudbalom ili sportom uopšte, jer im tamo nije mjesto, kao ni nekim ljudima koji svoj trenutni položaj koriste za neka lična potkusurivanja i dizanje renomea. To preko imena FK Leotar više neće moći da rade.

Povod za ovo saopštenje je suđenje Vanje Ajdera iz Banjaluke na utakmici protiv Romanije. Međutim, tretman kakav smo imali na ovom susretu nije ništa novo, već traje od prvog kola. Pitamo se, da li smo nečim to zaslužili? Uz dužno poštovanje i respekt prema svim klubovima u takmičenju, FK Leotar je ipak klub sa najvećom tradicijom i naboljim rezultatima, te nećemo više da ćutimo.

Arbitar iz Banjaluke je na ovoj utakmici propustio da dosudi dva penala za naš klub (dva u prvom poluvremenu),a već nakon 30 minuta je našim igračima pokazao četiri žuta kartona, te tokom svih 90 minuta napravio veliki broj grešaka na našu štetu. Pomislili bi da je u pitanju neznanje, previdi ili nešto drugo, ali je ista „osoba u crnom“ naš klub drastično oštetila i na gostovanju u Prnjavoru protiv LJubića. Tada nismo htjeli da se javno oglašavamo (kao ni nakon nekoliko drugih utakmica: BSK, Željezničar, Radnik…), jer bi to naše saopštenje bilo interpretirano kao alibi za poraz. Sve ovo smo saopštili licima koja u FSRS delegiraju sudije i vode računa o suđenju, a Ajder je od njih kao nagradu dobio da nam sudi još jednu utakmicu. Opet kolo prije susreta sa ekipom koja ima iste ambicije kao i mi.

Otprilike isti kriterijum i ostale sudije imaju prema Leotaru od početka sezone. Svijesni smo da nisu u pitanju najbolji arbitri koje Republika Srpska ima, ali smo dovoljno dugo fudbalu da vidimo tendenciju i činjenicu da se „greške“ dešavaju samo na našu štetu.

Greške bi čak mogli i da razumijemo. Svi griješimo i ljudski je praštati. Ali javno postavljamo pitanje, zašto sudije vrijeđaju naše igrače i trenere tokom utakmice? Za bilo kakav prigovor, sa druge strane čuju uvrede koje su primjerene samo uličarima, omlavažavanja i vrlo teško uspiju da se suzdrže. U toku utakmice kada su vruće glave, na neke riječi je teško ostati pribran.

Naš klub nije bez problema. Ipak, trudimo se da ih riješavamo. Sa manjim ili većim uspjehom, ali se borimo i borićemo se. Zbog toga nam ovakav odnos i status koji imamo dodatno smeta i na direktan način nas gura u provaliju.

Ovim putem, apelujemo na lica u FSRS odgovorna za suđenje da pogledaju snimak utakmice Romanija – Leotar i lično se uvjere u kvalitet suđenja Vanje Ajdera. Istima postavljamo pitanje kako je moguće da nam na gotovo svakoj utakmici sudi barem jedan sudija iz grada iz koga dolaze naši glavni konkurenti? Kako je moguće da nam na gostovanjima budu službena lica iz mjesta u kome gostujemo? Takođe, molimo Vas da Vanju Ajdera više ne delegirate na utakmice na kojima nastupa FK „Leotar“, jer je svojim dosadašnjim ponašanjem pokazao da ima izrazite tendencije da sudi na štetu našeg kluba.

FSRS na čelu sa aktuelnim rukovodstvom je mnogo uradio posljednjih godina na polju infrastrukture, pomoći klubovima u opremi, donacijama vještačkih terena, pomoći prilikom edukacije kadrova… Zato Vas molimo da osobama kao što je Vanja Ajder stanete u kraj, jer „bacaju mrlju“ na sve što je do sada urađeno i od ovog takmičenja prave cirkus i narušavaju ugled FSRS. Nemojte da nas takve osobe vraćaju u „mračno doba“.

Mogli bi ovdje da pričamo o nalogodavcima. Oni su nam poznati, kao i njihovi razlozi, ali ćemo se ovaj put zadržati samo na izvršiocima, jer smo njih vidjeli na djelu. Odigrano je je tek devet kola, pred nama je još 25 i molimo sve koji imaju uticaja u FSRS da na vrijeme reaguju i dopuste nam da imamo iste uslove za igru kao naši protivnici. Mi apsolutno ne tražimo nikakav povlašteni položaj. Ni jedan aut nam ne treba ako na terenu nije zaslužen, ali nemojte se grubo igrati sa sudbinama i životima momaka koji svaki dan treniraju, putuju u dva dana od 500 do 800 kilometara i na kraju krajeva od čega prehranjuju svoje porodice.

U medijima smo mogli vidjeti da su se i drugi klubovi oglasili sa istom problematikom, te je potrebno na vrijeme reagovati i ovakve stvari sasjeći u korijenu, jer što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Skoro uvijek su u pitanju isti akteri, čija se imena pojavljuju u medijima iz kola u kolo, te uzimaju „slavu“ igračima koji bi trebali da budu u prvom planu“, piše u saopćenju FK Leotar.

Standings provided by Sofascore

Share.

Comments are closed.