Danas počinje nova sezona u Ligi prvaka, utakmicama u grupama E, F, G i H.

U okviru grupe G večeras će snage odmjeriti ekipe Young Boysa i RB Leipziga. Na dan utakmice oglasili su se i najvatreniji navijači švicarskog kluba, grupa “Ostkurve”, saopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

“Ovo je trebalo da bude lijep dan, ali umjesto da se bavimo planovima za gostovanje, navijače Young Boysa okupiraju druge teme još od žrijeba. Europski fudbal je odavno postao biznis vrijedan milijarde i milijarde eura, a u posljednje vrijeme postao je samo još komercijalniji. Pretvorio se u besmrtno čudovište. Čitave države izvode naizgled neprimjetno pranje novca kupovinom i velikih i malih klubova, Svjetsko prvenstvo dobijaju zemlje koje krše sve tekovine demokratije i ljudska prava, razne vrste ‘tatica’ kupuju sebi i sinovima klubove radi zabave, a da o sportu ne znaju baš ništa.

Sastav naše Grupe G sačinjavaju primjeri bolji od najboljih. U društvu marketinškog projekta zvanog Leipzig, koji od prvog dana postoji i takmiči se kao pokretni bilbord, nalaze se i klubovi koji uprkos bogatoj tradiciji zaslužuju svaku kritiku. Nedavne istrage samo su potvrdile ono što znamo o Manchester Cityu, da su postali mašina za pranje para prinčeva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su u fokusu javnosti i zbog kršenja ljudskih prava. Čak nam i Crvena Zvezda i njen sponzor Gazprom, osvjedočeni finansijer ruske vojne agresije na Ukrajinu, pokazuje da je fudbal prljaviji nego ikada.

Zarada, korupcija, pranje novca, moderno ropstvo su kao ‘dobar dan’ za klubove, ali i za UEFA i FIFA, koji čine da sve to postane sastavni dio fudbalske igre.

Ujedinjeni, želimo da ponudimo alternativu komercijalizaciji fudbala, kojim dominiraju reklame, sponzorstva i razni investitori. Ujedinjeni, ustajemo u odbranu sporta, u ime svih kojima su u srcu lopta, teren, stative i prečka.”

Share.

Comments are closed.