REPO (ruske elite, proksiji i oligarsi) radna grupa, osnovana za pretragu i zamrzavanje imovine u vezi sa Rusijom, procjenjuje ukupnu vrijednost suverene ruske imovine, koju je Zapad blokirao, na 280 milijardi dolara, javlja agencija Tass.

Ukupna vrijednost imovine… procjenjuje se na oko 280 milijardi dolara, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Prema dokumentu, radna grupa je završila svoj „početni napor da mapira i obračuna rusku suverenu imovinu koja je imobilizirana i koja se drži u jurisdikcijama članicama REPO-a“.

Članovi REPO-a su se obavezali da poduzmu korake kako bi u potpunosti mapirali ove posjede i osigurali da… ruska suverena imovina koja se drži u jurisdikcijama članicama REPO-a ostane imobilisana sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanijela Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su također razgovarali o „tekućim naporima da se suprotstave izbjegavanju sankcija i poremete ruske napore da nabavi kritične tehnologije dvostruke namjene“.

REPO je multilateralno tijelo Zapada koje ima zadatak da u skladu sa sankcijama pretrese i zaplijeni imovinu u vezi s Rusijom. Grupu čine ministri pravde i trezora Sjedinjenih Američkih Država i zvaničnici Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke. Italije, Kanade, Francuske, Japana i Evropske komisije.

Patria

Share.

Comments are closed.