U ovom trenutku poslovanje kompanije u BiH otežano funkcioniše zbog velikih poremećaja na tržištu čelika

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u svom kabinetu sa predstavnicima kompanije ArcelorMittal.

Sastanku su prisustvovali direktori kompanija ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Prijedor Mekta Nikhil i Mladen Jelača.

Predstavnici kompanije ArcelorMittal su informisali ministra o poslovnim aktivnostima kompanije u Prijedoru, naglasivši da u ovom trenutku poslovanje kompanije u BiH otežano funkcioniše zbog velikih poremećaja na tržištu čelika, kao i zbog činjenice da je cijena građevinskog čelika koji proizvodi ArcelorMittal Zenica smanjena za pedeset posto.

Također, informisali su ministra da su radili određena istraživanja na ležištu „Vidrenjak“ i da rezultati u ovom trenutku nisu zadovoljavajući.

Kako su istakli, nastavit će da dalje istražuju mogućnosti nekih tehnoloških rješenja koja bi omogućila upotrebu rude sa ovog lokaliteta.

Što se tiče ležišta „Ljubija“, istakli su da je ono spremno za eksploataciju, ali da nisu u mogućnosti pristupiti obimnijoj eksploataciji zbog poremećaja u finalnoj preradi željezne rude u Zenici.

Ministar Đokić je izrazio spremnost na dalju saradnju sa kompanijom ArcelorMittal. Zajednički je konstatovano da je ta saradnja u prethodnim godinama bila veoma značajna i korisna.

Ministar je posebno naglasio važnost pozicije državnog preduzeća „RŽR“, koje je u sastavu preduzeća ArcelorMittal Prijedor. Prema njegovim riječima, neophodno je i dalje raditi na usklađivanju odnosa između preduzeća „RŽR“ i kompanije ArcelorMittal u zajedničkom preduzeću ArcelorMittal Prijedor.

Zaključeno je da je potrebna neposredna saradnja u narednom periodu kako bi se omogućio nastavak rudarske proizvodnje na području Prijedora.

Share.

Comments are closed.