Košarkaši Južnog Sudana ostvarili su historijski uspjeh samim plasmanom na Mundobasket, a sada su ispisali novu stranicu historije. Izborili su plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Naime, selekcije koja je u grupi sa Srbijom, Portorikom i Kinom ostala bez plasmana u TOP 16 fazu takmičenja, ostvarila je dvije pobede u borbama za plasman od 17. do 32. mjesta, prenosi N1.

Južni Sudan je pobedio Filipine sa 87:68, zatim i Angolu sa 101:78, pa je kao najbolja selekcija iz Afrike, ugrabio vizu za Olimpijske igre. U ostalim mečevima, Finska je pobijedila Venecuelu sa 90:75, dok je Novi Zelend posle neizvjesne završnice slavio protiv Egipta sa 88:86.

U meču koji je nosio prefiks biti ili ne biti kada je mesto na Igrama u pitanju, Južni Sudan je prikazao jedno od najboljih partija.

Protiv Angole je dobio prvu dionicu sa 30:16, sačuvao kapital do kraja prvog poluvremena, a zatim mirno i bez problema odbio sve pokušaje Angole da se vrati u meč.

Najefikasniji u sastavu Sudana bili su Carlik Jones sa 26, Marial Shaylok sa 18, Nuni Omot sa 17 poena. Kod Angole, Childe Dundao je postigao 21, Jilson Bango 10 poena.

Košarkaši Južnog Sudana su u veoma kratkom vremenskom periodu ispisali dvije stranice historije, a u Parizu će imati priliku da nastave sa pisanjem.

Share.

Comments are closed.