Odluka Autocesta FBiH o privremenoj obustavi radova na dionici autoputa Vranduk – Ponirak, koja predstavlja jedno od najvećih gradilišta u cijeloj BiH, mogla bi rezultirati otpuštanjem oko 140 radnika.

Ovu informaciju, kako saznaje Fokus, Autocestama FBiH predočio je izvođač radova na ovoj dionici, azerbejdžanska kompanija Azvirt.

U odgovoru Autocestama na odluku o privremenoj suspenziji, naveli su da bi ona mogla prouzrokovati demobiliziranje opreme i otpuštanje 140 radnika, ne uključujući inžinjere i administrativno osoblje koji su trenutno angažirani na projektu. Napomenuli su da su skoro svi radnici lokalno stanovništvo.

Ovo bi, navode, moglo rezultirati značajnim troškovima koje izvođač radova mora nadoknaditi, poput otpremnina radnicima, transporta opreme u instranstvo i sl. Ističu da će ponovna mobilizacija također imati značajan trošak, a njeno trajanje bi odgodilo početak radova kada projekti budu dostupni.

Sve to, zaključuju, uz mjesečnu naknadu ostalih troškova, uključujući i brojne radnike obezbjeđenja.

Kako smo ranije objavili, JP Autoceste FBiH obratile su se javnosti u srijedu kako bi pojasnili razloge privremene suspenzije radova na dionici Vranduk – Ponirak.

Kako su rekli, odlukom Uprave JP Autoceste FBiH od 20.07.2023. godine radovi na gradilištu dionice Vranduk – Ponirak su privremeno suspendovani zbog ukazane potrebe za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk – Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova.

Uvidom u izvođačev program radova, te činjenicu da se radovi ne izvode na više od 50% ugovorene trase bilo je neophodno izbjeći nepotrebno velike troškove zastoja i privremeno obustaviti radove. Odluka o privremenoj suspenziji radova podrazumijeva da su izvršene sve nužne radnje za stabilizaciju kosina, radovi su konzervirani, a materijali i oprema koncentrisani u gradilišnim kampovima radi čuvanja.

U periodu trajanja privremene obustave radova, JP Autoceste FBiH će napraviti detaljnu analizu trenutne ugovorne pozicije investitora uzimajući u obzir sve privremeno plaćene iznose, ugovorne dokumente kao i novi glavni projekat koji je u izradi.

Na osnovu prethodno navedenog će se napraviti procjena neizvedenog dijela projekta kako prema trenutnim tržišnim vrijednostima tako i prema vrijednostima utvrđenim u postojećem ugovoru. Po završetku analize troškova i izrade nedostajuće projektne dokumentacije pristupit će se nastavku izvođenja radova na gradilištu.

JP Autoceste FBiH aktivno radi na rješavanju uočenih problema kako bi se nastavila izgradnja ove dionice, a u skladu sa ugovornim pravima i obavezama, te poduzima sve aktivnosti kako bi se zaštitio interes investitora, o čemu ćemo dodatno obavjestiti javnost čim prvi rezultati analize budu obrađeni.

Share.

Comments are closed.