Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenik premijera Vojin Mijatović danas su u sjedištu Federalne Vlade u Sarajevu primili u kurtoaznu posjetu austrijsku delegaciju predvođenu guvernerom Savezne pokrajine Koruške Peterom Kaiserom.

Susretu je prisustvovala i ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Austrije i naše zemlje, te naglasili punu opredijeljenost za njihovo jačanje i u narednom periodu. Istaknuto je da je  Austrija na prvom mjestu po investicijama u BiH, te da zauzima značajnu poziciju kada je u pitanju i izvoz iz naše zemlje.

Potcrtana je, također, neupitna austrijska podrška euroatlantskom putu BiH, kao i politikama donošenja kompromisnih rješenja, te bh. reformama, intenziviranim u posljednje vrijeme donošenjem zakona koji su uslov za otvaranje pregovora za ulazak u EU.

  – Koristim i ovu priliku da se zahvalim Austriji za prijateljstvo koje prema našoj zemlji na najbolji način iskazuje upravo tako što najviše investira u BiH, te je u prvih deset naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera. Znamo za vašu podršku našem evropskom putu i želimo vas upoznati da smo, nakon što gotovo osam godina nije bilo iskoraka BiH ka Evropskoj uniji, nedavno u vrlo kratkom roku donijeli važne reformske zakone koji su upravo uslov za taj put. Politikom razgovora i kompromisa koju zagovaramo uspjeli smo se pomjeriti sa mrtve tačke. Za BiH je apsolutni prioritet ulazak u EU i prihvatanje demokratskih standarda. Želimo ohrabriti svaki oblik naše saradnje na svim nivoima. U tom kontekstu pružamo podršku i saradnji koju je vaša pokrajina ostvarila sa Kantonom Sarajevo, a Vlada Federacije BiH je opredijeljena za svaki oblik njenog proširivanja – kazao je premijer Nikšić.

Federalni dopremijer i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Mijatović naglasio je značaj saradnje, prijateljstva i podrške Republike Austrije.

– Neupitna je podrška Austrije na evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine. Austrija je naš istinski prijatelj, naš strateški partner i vjerujem da će tako i ostati. Partnerstvo s vama od velikog je značaja za nas i kada je riječ o spoljnoj trgovini i spoljnoj politici – istakao je Mijatović.

Guverner Kaiser izrazio je zadovoljstvo postojanjem okvira za produbljivanje ekonomske saradnje, te je dodao da će i ubuduće činiti sve da ta saradnja bude značajnije unaprijeđena. Najavio je i da će na novembarskoj konferenciji Vijeća saveznih guvernera Austrije predočiti izvještaj o ovoj posjeti našoj zemlji, u kojem će naglasiti značaj jačanja privredne saradnje, ideja zajedništva, kao i značaj nastavka davanja doprinosa kako bi BiH što prije postala punopravna članica Evropske unije.

 

  

Share.

Comments are closed.