Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo okupljanje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine ispred Suda i Tužilaštva BiH, na međuentitetskim linijama u nekoliko bh. gradova za danas je najavljeno mirno okupljanje.

Kako je najavljeno, od 18.00 časova biće blokiran saobraćaj na četiri putna pravca.

Mirno okupljanje je u znak podrške predsjedniku Republike srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Rs Milošu Lukiću.

Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa FBiH u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko-romanijske regije okupićemo se ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje-Mostar“, rekao je juče, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, Đorđe Radanović

Prema njegovim riječima, zabrana okupljanja je “dokaz da za Srbe nema pravde u pravosudnim institucijama BiH“.

Nakon što je Radanović najavio okupljanje na međuentitetskoj liniji, Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH rekao je da okupljanje i blokiranje puteva neće biti dozvoljeno.

Podsjetimo, policija Kantona Sarajevo zabranila je okupljanje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako su naveli, neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga.

Patria

Share.

Comments are closed.