Ki Klaksvik ispisao je historiju sporta Farskih otoka postavši prvi klub iz te zemlje koji se uspio plasirati u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

Iza Klaksvika je nestvarno ljeto i evropska bajka, budući da je ovaj tim uspio ući u grupnu fazu Konferencijske lige.

Takmičenje je počeo u 1. pretkolu Lige prvaka, gdje je izbacio Ferencvaros, a onda je u narednoj rundi eliminisao i švedski Hacken!

Na put mu je potom u najelitnijem takmičenju stao norveški Molde, a u play-offu Evropske lige je od Klaksvika teškom mukom bolji bio moldavski Sheriff (3:2).

Iako dolazi iz grada s 5000 stanovnika i sa stadiona koji ima 1.200 mjesta, prvak Farskih Otoka svoje domaće utakmice u Evropi morao je u kasnijoj fazi igrati na nacionalnom stadionu u Toršavnu.

Ogroman je to uspjeh za klub u čijoj ekipi ima igrača koji su profesionalci, ali i onih koji fudbal kombiniraju sa svakodnevnim poslovima ili fakultetskim obavezama.

Poput Arnija Frederiksberga koji je u kvalifikacijama za Ligu prvaka postigao šest golova, a koji je zapravo direktor jedne firme. Ili Renea Joensena, električara.

Njih i ostale u timu o koem piše i UEFA na svojim stranicama ukomponirao je Magne Hoseth, nekadašnji napadač Moldea i strijelac 118 golova u 364 utakmice za taj klub.

Share.

Comments are closed.