Promotivnim spotom “Granica postoji”, u kojem se ističe da “RS graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde za Srbe”, pozvani su građani RS-a da sutra dođu do “granice sa Federacijom BiH” i obustave saobraćaj na 30 minuta.

– U Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju. Kažu da su za poštivanje prava, a provode nepravdu – navodi se u spotu.

RS, kako se ističe, ne odustaje od skupa i zbog toga je poziv upućen građanima iz cijele RS da sutra u 18 sati dođu do “granice između RS-a i susjedne Federacije BiH i na samoj granici održe mirnu obustavu saobraćaja u trajanju od 30 minuta”.

Poziv je upućen i građanima koji će krenuti iz Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine “izađu na granicu sa Federacijom u Doboju”. Promotivni spot možete vidjeti ovdje.

const aries = window.aries.v1;

aries.commands.push(() => { const zoneId = '8544'; const anchor = document.getElementById('_vidverto-135d153cc4d025ac1e4ab1d01c67c63a');

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) tražio je dozvolu za protestni skup u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine, “zbog političke optužnice protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića”. No, sarajevska policija zabranila je održavanje tog skupa iz razloga neispunjavanja formalnih uvjeta, kao i iz sigurnosnih razloga.

Nakon toga za sutra je najavljeno protestno okupljanje u znak podrške Dodiku na entitetskoj liniji, na koje je nešto ranije danas pozvao građane RS-a i glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Share.

Comments are closed.