Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka 2023/24, u Grimaldi Forumu u Monte Karlu da je najbolji igrač godine u Evropi u sezoni 2022/23 bio Erling Haaland (Norveška/Manchester City).

“Osjećam se jako dobro, imam 22 godine, naravno živim svoj san, zajedno sa svojim saigračima ostvario sam veliki uspjeh prethodne sezone, ali sve mi to daje veliku motivaciju da nastavim u sličnom ritmu u sezonama koje slijede”, rekao je Haaland i dodao da mu nagrada koju je dobio predstavlja veliku motivaciju.
Rekao je da će dati sve od sebe da ponovi prethodnu sezonu.

“Znam da će sve oči biti uprte u mene i moj tim, moraćemo još više da se pripremimo i da više radimo”, kazao je Haaland.

Osim njega kandidati za nagradu su bili Kevin De Bruyne (Belgija/Manchester City) i Lionel Messi (Argentina/PSG/Inter Miami).

Početni uži izbor igrača odabrala je UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji. Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

Za najbolju fudbalerku izabrana je igračica Barcelone Aitana Bonmati.

Na svečanosti u četvrtak odabran je i trener godine, a to je Josep Pep Guardiola, trener aktuelnog prvaka Evrope Manchester Cityja. U ženskoj konukrenciji za trenera godine izbrana je Sarina Wiegman, selektorka reprezentacije Engleske.

(Anadolija)

Share.

Comments are closed.