Volkswagen je objavio prve fotografije i detalje o potpuno novom Passatu, koji stiže samo u karavan verziji što bi moglo razočarati mnoge fanove ovog modela.

Sa preko 34 miliona primjeraka prodatih širom svijeta, Passat je najbolje prodavani VW model svih vremena, nakon modela Golf i ispred Bube.

Kada je riječ o novoj generaciji, u njemačkom proizvođaču navode da je fokus na aerodinamičnom dizajnu, novim visoko efikasnim pogonima, vrhunskom kvalitetu i obiljem novih tehnologija.

Kupcima će biti ponuđen asortiman od tri nova plug-in i “laka” hibridna pogona, kao i pet varijanti benzinskih i dizel motora sa turbo punjenjem.

Osim toga, novi Passat Variant nudi visok nivo udobnosti i biće opciono dostupan sa novom prilagodljivom kontrolom ogibljenja (DCC Pro) i novim ergoActive sedištima (sa pneumatskom masažom tačaka pritiska).

Novi Passat takođe će imati opcioni sistem pomoći pri parkiranju.

Novi Passat karavan imaće dve potpuno nove plug-in hibridne opcije(eHibrid), snage 150 kW (204 KS) i 200 kW (272 KS). U kombinaciji sa novom baterijom od 19,7 kWh, nudiće vozaču potpuno električni domet od oko 100 km.

Ova udaljenost pretvara novi Passat Variant u električno vozilo za svakodnevni život – to je dodatno obezbjeđeno kratkim vremenom punjenja jer se baterija sada može puniti na lokacijama za punjenje naizmeničnom strujom snage 11 kW, umjesto prethodnih 3,6 kW.

Passat Variant eHibrid se čak može puniti sa do 50 kW na DC stanicama za brzo punjenje.

Pored toga, kombinacija električnog pogonskog motora i novog ekonomičnog benzinskog motora sa turbopunjačem (1.5 TSI evo) obezbjeđuje ukupnu autonomiju vožnje od oko 1.000 km.

Nova dodatna opcija u modelu Passat je laki hibridni pogon od 48 V (eTSI sa 110 kW/150 KS) koji pretvara kinetičku energiju u električnu energiju i omogućava automobilu da “krstari” neko vrijeme bez upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dva benzinska turbo motora (2.0 TSI) snage 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS), kao i tri turbo dizel motora (2.0 TDI), snage 90 kW (122 KS), 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS) upotpunjuju ponudu pogona. Kako kažu u Volkswagenu, automatizovani mjenjač sa dvostrukim kvačilom (DSG) je u svim verzijama dio standardnog paketa opreme.

Modeli sa snagama od 195 kW i 142 kW dolaze sa inteligentno kontrolisanim 4MOTION pogonom na sve točkove u okviru standardnog paketa, dok svi ostali modeli imaju pogon na prednje točkove.

Volkswagen je potpuno redizajnirao enterijer novog Passata. Posebno upadljiv je pregledan, veliki displej. MIB4 je poslužio kao njegova tehnička platforma.

Najnovija generacija multimedijalnog sistema omogućava intuitivno upravljanje, tvrde u njemačkom proizvođaču.

Pomoć pri parkiranju

Novi Passat Variant će biti dostupan sa dodatno proširenim izborom najmodernijih sistema pomoći pri vožnji.

Izbor sistema pomoći pri parkiranju je nov. To uključuje opcione sisteme Park Assist Plus i Park Assist Pro.

Sa Park Assist Pro, novi Passat može putem daljinskog upravljanja, preko pametnog telefona da uđe u, ili napusti parking mjesto. Ako Passat ima ugrađenu memoriju za Park Assist Pro, sistem može zabilježiti i sačuvati posljednjih 50 metara putovanja po zahtjevu.

Kada vozilo ponovo dođe do iste pozicije, na primjer, ulaza u nadstrešnicu kod kuće, nudi se da preuzme manevre parkiranja. Nezavisno napuštanje parking prostora je takođe moguće.

Adaptivna kontrola ogibljenja DCC Pro predstavlja novi nivo tehnologije sistema oslanjanja. Njen odnos maksimalne dinamike i najvišeg komfora postavlja standarde u klasi automobila srednje veličine, tvrde u Volkswagenu.

To je omogućeno zahvaljujući tehnologiji sa dva ventila, koja se prvi put koristi u jednom Volkswagen modelu.

ErgoActive Plus sjedišta sa pneumatskom masažom sa 10 komora takođe pružaju visok nivo udobnosti tokom putovanja.

Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju dužem za 50 mm, novi Passat karavan nudi i dodatnih 50 mm prostora za noge putnika na zadnjem sjedištu, dok je maksimalna zapremina prtljažnika sa oborenim naslonima do 1.920 litara.

Novi Passat Variant očekuje se u prodaji u prvom kvartalu 2024. godine.

(B92)

Share.

Comments are closed.