Bivši pobjednik US Opena, 38-godišnji Švicarac Stan Wawrinka postao je najstariji teniser koji je pobijedio u meču na ovom turniru još od 1992., kada je to učinio tada 40-godišnji Jimmy Connors.

Wawrinka, koji je osvojio posljednji od svoja tri grand slam naslova u Njujorku 2016., pobijedio je u prvom kolu Japanca Yoshihita Nishioku 7:6(5), 6:2, 6-4 uprkos problemima sa stopalima, koji su ga mučili posljednjih godina.

“Mislim da igram dobro. Ne pokušavam se uspoređivati s onim ​​iz prošlosti jer nikad nije dobra ideja uspoređivati ​​ono što sam radio prije nekoliko godina”, rekao je Wawrinka novinarima i dodao: “Ali zadovoljan sam svojom razinom. Znam gdje sam trenutno. Znam da mogu pobijediti neke stvarno dobre igrače. Mogu biti konkurentan. Bio je ovo sjajan meč. Stvarno visoka razina, visokog intenziteta. Sretan sam što sam prošao u tri seta. Najvažnije je nastaviti ići u pravom smjeru.”

Wawrinka se vratio na ATP u martu 2022., nakon više od godinu dana pauze poslije dvije operacije lijevog stopala i sada je među 100 najboljih na svijetu, trenutno zauzima 49. mjesto na ATP listi. 

Španac Carlos Alcaraz započeo je odbranu titule na US Openu na neobičan način budući da je njegov rival u prvom kolu Dominik Koepfer (75. ATP) izvrnuo zglob samo šest poena nakon početka meča. Iako je Koepfer izdržao nešto manje od jednog sata tenisa (58 minuta), bio je primoran predati u trenutku kada je Alcaraz vodio 1:0 u setovima (6:2 u prvom) i 3:2 u drugom setu.

Share.

Comments are closed.