Oglasilo se Tužilaštvo SBK o samoubistvima četiri tinejdžera kod Viteza

Nakon smrti četiri tinejdžera u selu Jardol kod Viteza, u javnosti se pojavila informacija da su počinili samoubistvo, što su juče i potvrdili u MUP-u Srednjobosanskog kantona, od čega se troje na taj čin odlučilo u posljednjih deset mjeseci.

Da se nešto dešava bilo je vidljivo i po reakcijama mještana koji su u neformalnom razgovoru za N1 poručili da su u šoku i da se osjećaju uznemireno i zbog posljednjih dešavanja, ali i toga što su zbog ovoga došli u centar pažnje. Kantonalno tužilaštvo je za N1 potvrdilo da se vodi istraga.

“Obavještavamo Vas da Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona kao organ otkrivanja i gonjenja počinilaca krivičnih djela, kroz izvršene provjere informacija – saslušanjem svjedoka te poduzimanjem drugih zakonom predviđenih mjera i radnji u svakom konkretnom slučaju utvrđuje i procjenjuje da li se radi o krivičnom djelu, te zavisno o utvrđenom stanju poduzima dalje korake u predmetima”, navode u odgovoru na naš uput.

Iz Tužilaštva SBK poručuju kako u konkretnim slučajevima samoubistva maloljetnika, dežurni tužioci su obaviješteni o nemilim događajima, formirani su predmeti u Tužilaštvu.

“Tužilaštvo je poduzimalo mjere i radnje u cilju provjeravanja okolnosti pod kojima su nastupile smrti malodobnih lica. Obzirom da se radi o malodobnim licima, Tužilaštvo u skladu sa Smjernicama za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na web stranici koje je donijelo Visoko sudsko i Tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine lične podatke ne objavljuje i isti moraju biti zaštićeni tokom cijelog postupka bez obzira na status te osobe u konkretnom postupku, zbog čega nismo u mogućnosti dostaviti više informacija”, zaključuju u Tužilaštvu SBK.

Podsjećamo, iz MUP-a SBK kažu da su u prvih osam mjeseci ove godine dva maloljetna lica počinila samoubistva, te da je u 2021. i 2022. godini po jedan maloljetnik počinio samoubistvo ne navodeći razloge zbog čega su to uradili. (N1)

Share.

Comments are closed.