Tri mlada poduzetnika iz Usore su se odvažila i počela s proizvodnjom autohtonog bh. brenda, obuće, čiju domaću autentičnost potvrđuje i naziv robne marke posvećene bosanskom srednjovjekovnom vladaru Banu Kulinu.

– Obućarstvo je tradicionalan zanat u našoj državi i postoji mnogo firmi koje rade ‘lon’ poslove za druge strane kompanije. Usudili smo se i odvažili da krenemo u jedan novi poduhvat – kaže Ivan Krajina, direktor novoosnovane kompanije za proizvodnju obuće iz Usore, izvijestila je Federalna televizija.

COOL na engleskom jeziku znači moderan, a pojam IN bi se s engleskog mogao prevesti „u trendu“, „aktualan“. Kada se ta dva pojma spoje na našem jeziku dobijemo ime najuspješnijeg vladara Sredjevjekovne bosanske države bana Kulina.

– Željeli smo imati notu bh. autentičnosti i tragom toga smo ime dali po našem sredjevjekovnom monarhu Kulinu banu kako bi i na taj način pečat Bosne i Hercegovine u ovom projektu bio snažan i naglašen – ističe Pero Nikić, mladi poduzetnik iz Usore.

Ohrabruje činjenica da se proizvođači bh. brendova i domaći modni trgovački lanci ujedinjuju.

– Stvaramo neku novu modnu silu koja će postavljati trendove i inspirisati naše ljude u čitavoj Bosni i Hercegovini – poručuje Huso Hasanović, predstavnik bh. modnog trgovačkog lanca „Dresscode“.

– Kvalitet, kad-tad, mora biti prepoznat. Možda je put do toga dugačak, ali mi smo strpljivi i znamo da se jedna ovakva priča ne gradi preko noći. Želimo jednoga dana izaći i na strano tržište – dodaje Nikić.

Visokokvalitetne bh. cipele već nose neke poznate ličnosti iz svijeta estrade. Među njima  i regionalna pop zvijezda Goran Karan.

– Goran voli Bosnu i Hercegovinu, voli Visoko i voli piramide. I tom konekcijom smo i mi došli do njega – navodi Krajina.

U sve složenijem vremenu za privređivanje, primjer mladih poduzetnika, susjeda i prijatelja  iz Usore ulijeva nadu i pokazuje da se predanošću, vjerom i novim idejama i u domovini, ipak, može biti uspješan.

Share.

Comments are closed.