Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas s predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH o Programu upravljanja požarima na otvorenom  prostoru zapadnog Balkana (LFMWB) kojeg finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira Farmahem iz Skoplja uz podršku Helvetas Swiss Intercooperation.

Prema riječima vođe tima LFMWB programa Cvetana Nikolovskog i projektnog menadžera za upravu i infrastrukturu u Ambasadi Švicarske u BiH Boška Kenjića glavni cilj projekta je povećana otpornost šuma i pejzaža zapadnog Balkana na požare kako bi ta područja koristila stanovništvu za društveno-ekonomski razvoj. Prva faza projekta uključuje aktivnosti do 2025. godine, a budžet projekta iznosi 3,9 miliona švicarskih franaka.

Tokom sastanka razgovarano je o ulozi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao partnerske institucije u Federaciji BiH, te mogućnostima uključivanja ministarstva u implementaciji LFMWB programa.

Ministar Hrnjić zahvalio se predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH i Farmahema na doprinosu koji pružaju kroz različite projekte na području Federacije BiH, te pohvalio pristup koji za cilj ima “više prevencije nego suzbijanja požara”.

– Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini kroz djelovanje svoje razvojne agencije pruža finansijsku, tehničku i druge vidove podrške u različitim projektima koje realiziramo na području Federacije BiH. Namjera je da kroz partnerski odnos nastavimo unapređivati uspostavljenu saradnju i smatram da je današnji sastanak upravo bio prilika da se otvore nove teme i projekti za koje, zajedničkim snagama, možemo unaprijediti privredni i društveni ambijent Federacije BiH – kazao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.   

Share.

Comments are closed.