Kreiranje ambijenta u kojem će sistem socijalne zaštite biti sveobuhvatno polje djelovanja, uključujući zdravstvo, obrazovanje i pravosuđe, neophodno je kako bi se normativi koje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike usvaja mogli jednoobrazno primjenjivati na teritoriji cijele Federacije BiH, kazao je danas resorni ministar Adnan Delić.

Kazao je da socijalni radnici još nikada nisu štrajkovali te da su svi svjedoci kako su oni gurnuti na margine i da se o njima nikada ne priča osim kad se dese slučajevi, kao što je slučaj u Lukavcu, Gradačcu i slično.

Istakao je da je Zavod Pazarić neosnovano u fokusu javnosti te da postoje i druge ustanove socijalne zaštite o kojima nažalost niko nikada ništa ne piše i za koje se niko nikada ne zanima.

– U takvim ustanovama postoje određene negativne stvari koje moramo iskorijeniti, ali ih ne možemo iskorijeniti ukoliko sistemski i interresorno ne pristupimo rješavanju ovih problema – kazao je.

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

Zbog povećanog interesovanja u vezi sa Zavodom Pazarić, Delić je kazao da su poduzeli niz hitnih aktivnosti, među kojima je traženje informacije od svih federalnih zavoda iz oblasti socijalne zaštite u smislu donošenja internih procedura prijavljivanja i postupanja po prijavama o zlostavljanju korisnika, kao i poduzetim aktivnostima u vezi s tim, s ciljem da se utvrdi da li ustanove poštuju Zakon o ustanovama socijalne zaštite.

Istakao je da su poslali i zahtjev o stanju videonadzora i potrebi izrade elaborata kojima će se utvrditi šta je neophodno uraditi na tom polju, kao i zahtjeve za krivične prijave i sankcionisanje odgovornih.

– I nezaobilazno je ispitivanje navoda u vezi sa slučajem tuberkuloze u Zavodu Pazarić – jedan od osnovnih uvjeta koji nam je Unija osoba i organizacija sa invaliditetom postavila na nedavno održanim protestima, ali i u svim zahtjevima koje opetovano ponavljaju nama i Vladi je smjena direktora Zavoda. Tražili smo argumente. Jedan od medija je uporno forsirao činjenicu da posjeduje nalaz koji dokazuje tuberkulozu u Pazariću. Tražili smo taj nalaz, nije nam dostavljen kao ni videouradak koji se nekoliko mjeseci držao i čuvao za pravi trenutak – istakao je.

Poručio je da nema nalaza koji potvrđuje tuberkulozu u Pazariću.

– Validan dokaz imamo od Zavoda za javno zdravstvo, dok Klinički centar univerziteta u Sarajevu odbija dati informaciju jer je predmet u tužilaštvu – kazao je.

Na kraju je zaključio da je osnovni razlog za smjenu direktora Pazarića bio optuživanje i etiketiranje u medijima i navođenje drugih medija na pogrešan trag, što nije način na koji se treba baviti temama u vezi s najranjivijim kategorijama društva.

Share.

Comments are closed.