Španski nogometni savez (RFEF), sastavljen od 19 regionalnih saveza, zatražio je u ponedjeljak navečer “trenutnu ostavku” predsjednika Luisa Rubialesa (46) jer je poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso (33) tokom dodjele zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu.

Predsjednici saveza autonomnih regija poput Madrida, Katalonije, Baskije i Andaluzije nakon sastanka su objavili saopštenje u kojem su odbili podržati Rubialesa.

“Nakon posljednjih događaja i neprihvatljivog ponašanja koje je teško naštetilo imidžu španskog nogometa, predsjednici traže da Luis Rubiales odmah podnese ostavku kao predsjednik RFEF-a”, naveli su u priopćenju, koje prenosi Hina.

Jednoglasno su dali podršku sadašnjem potpredsjedniku, Pedru Rochi (68), za “vođenje nove etape”. Poduzetnik Rocha je deset godina predsjednik nogometnog saveza Extremadure, pokrajine na zapadu zemlje uz granicu s Portugalom. Španija se nada zajedničkom organiziranju Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. s Portugalom.

Rubiales, koji tvrdi da je poljubac dao uz pristanak igračice Hermoso, u petak je iz sjedišta RFEF-a bio poručio da neće odstupiti s dužnosti.

Međunarodna nogometna federacija FIFA u subotu mu je zabranila obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana dok ne završi istražni disciplinski postupak, te dok ne bude obznanjena konačna odluka.

Rubiales je vodio RFEF od maja 2018. godine, a Španija je od tada postala svjetski prvak u A ženskoj reprezentaciji kao i uzrastima do 17 i do 20 godina.

Muška reprezentacija osvojila je 2020. srebro na Olimpijskim igrama, a u lipnju Ligu nacija u finalnoj pobjedi nad Hrvatskom u raspucavanju jedanaesteraca. Prošli mjesec je muška reprezentacija do 21 godine tijesno izgubila s 0-1 od Engleske u finalu Europskog prvenstva.

Španska ženska reprezentacija pobijedila je prije osam dana s 1:0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sidneju, što joj je prvi naslov u povijesti. Igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje na podiju, gdje se među osobama koje su im čestitale nalazio Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je, rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Rubiales je u petak iz sjedišta saveza poručio da je poljubac bio “spontan” uslijed slavljeničke euforije, a da je Hermoso prethodno pristala na njega. Igračica je poslije izvijestila da ju je poljubio protivno njenoj volji te da neće igrati za reprezentaciju dok je Rubiales na čelu saveza.

Share.

Comments are closed.