Provedba presude u predmetu “Slaven Kovačević”, nove koju je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po pitanju diskriminacije u izbornom zakonodavstvu, značila bi provedbu svih ostalih presuda. Nema više legitimnog predstavljanja i ne znam kako će oni koji su bili spremni prihvatiti uvjete HDZ-a sada isplivati.

Ovo je kazao Dževad Mahmutović, pravnik, delegat u Vijeću naroda RS-a, član Predsjedništva SDA i bivši zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, komentirajući novu presudu i koliko ona sada utječe na pregovore “Trojke”, HDZ-a i SNSD-a o izbornom zakonodavstvu.

– Realno je da bude provedena koliko i ove dosadašnje, ali ovo je odluka Evropskog suda koja sublimira sve dosadašnje odluke i njenom implemetacijom implemetirat će se sve ostale. O implementaciji odluke se “sikira” Komitet ministara Vijeća Evrope, koje je političko tijelo koje konstantno prati provođenje odluka i koristi političke mehanizme, možda nekad i ekonomske, da bi privoljela članicu da implementira odluke suda.

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

Bio sam na jednim pregovorima kada je HDZ tražio suprotna rješenja, dodatnu diskriminaciju. To je izigravanje odluka. Rečeno je morate implementirati odluku jer je to tekovina Vijeća Evrope i imate opciju da je ne implementirate jer nas niko nije natjerao na članstvo u Vijeću Evrope, da tu budemo – rekao je Mahmutović.

Istakao je da je nova odluka, u predmetu “Slaven Kovačević”, satisfakcija njemu, vjerovatno i SDA-u i DF-u i svima koji su bili protiv da se prihvate dodatna diskriminatorna rješenja i da je pokazala je da su na pravom putu.

– Oni koji su bili spremni prihvatiti uvjete HDZ-a, ne znam kako će isplivati iz ovoga. Nema više legitimnog predstavljanja. A HDZ ih neće pustiti jer su bili blizu ostvarenja svog cilja koji su uspjeli izlobirati pred Ustavnim sudom BiH zahvaljujući prije svega Mati Tadiću i predstavnicima srpskog naroda. Sada je ta odluka Ustavnog suda eliminisana, sve što je proizvela, što je uradio visoki predstavnik u izbornoj noći treba vratiti na početne postavke – naglasio je Mahmutović.

Kazao je da je ova presuda također snažna poruka međunarodnoj zajednici “koja je pristala da participira u dodatnim diskriminacijama u BiH i dovođenju u podanički položaj spram susjeda, prije svega Hrvatske”.

– Presuda je postavila nove osnove za pregovore – dodao je Mahmutović.

Stava je da se poslije ove presude treba obratiti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine “da preispita odluku o predmetu Džaferović u vezi s odlukom visokog predstavnika u izbornoj noći jer ovo stavlja novo svjetlo na postupak visokog predstavnika”.

– Bit će vruća politička situacija u BiH, ali domoljubi su dobili snažno oružje u borbi protiv svih koji pokušavaju implementirati ratne politike sa Istoka i Zapada, a posebnu bruku su pretrpjele izdajničke snage unutar “probosanskog bloka”. Dobili su pozicije i fotelje, ali zahvaljujući patriotama kakav je Slaven Kovačević i drugi neće uspjeti odvesti BiH gdje želi njen neprijatelj – rekao je Mahmutović.

Share.

Comments are closed.