Američki košarkaši Shane Larkin i Scottie Wilbekin imaju pasoš Turske, ali nisu željeli da igraju za ovu reprezentaciju tokom ljeta u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre zbog čega su svi u Košarkaškom savezu Turske pobjesnili.

Najviše se naljutio selektor Ergin Ataman, stizale su optužbe na račun njihovih klubova Fenerbahcea i Efesa da ih nisu pustili, da bi poslije svega stigle i kazne za dvojicu Amerikanaca.

Ne samo da su dobili pet mečeva suspenzije u prvenstvu Turske i novčanu kaznu od oko 3.000 eura, nego su na neki način Larkin i Wilbekin ostali bez turskog pasoša. Preciznije, više se u prvenstvu Turske neće računati kao domaći igrači što će najveći problem napraviti njihovim klubovima. Također, više nikada neće ni igrati za reprezentaciju.

Turci su bijesni jer su izgubili u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre i to na turniru koji su oni skupo platili da bi organizovali, tako da će propustiti predstojeći turnir u Parizu.

S obzirom da ne igraju ni na Svjetskom prvenstvu, dok su na prethodnom Eurobasketu ispali u prvoj eliminacionoj rundi, čini se da ovo nisu dobri dani za njihovu košarku i da ćemo probleme tek vidjeti u narednim godinama ako ponovo ne “naturalizuju” druge igrače.

Larkin se inače pobunio zbog svega i rekao je da nije mogao da pomogne reprezentaciju zbog toga što je bio povrijeđen, dok je Wilbekin znatno mirnije primio ovu vijest i jednostavno se “nije javljao na telefon” Atamanu. Fenerbahce je stao u njegovu odbranu, kao što je i Efes podržao Larkina.

Share.

Comments are closed.