Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objasnila je na svojoj Facebook stranici zašto je spomenik Kralju Tvrtku postavljen tokom protekle noći prekoputa zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju smo povodom njegovog postavljanja mogli organizovati. Pažnja javnosti neka bude na tome, a ne na presijecanju vrpce. Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših građana. Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomatije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine – napisala je Karić.

Dodala je da poštovanjem svoje historije, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci.

– Dugo razgovaramo na temu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću. Njegovim sinoćnjim podizanjem, barem dijelom, ispravili smo sjenu koja je pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo. Sretna sam što smo uspjeli u naumu da na ovakav način odamo počast velikanu naše historije, srednjovjekovne tradicije, vrijednog naslijeđa ove zemlje i svih Bosnaca i Hercegovaca. Grad Sarajevo je u budžetu osigurao sredstva za podizanje spomenika – navela je Karić, dodajući da je načelnik Općine Centar Srđan Mandić u skladu sa svojim nadležnostima dao je doprinos u izboru lokacije.

Karić je navela i da je od ukupno sedam pristiglih radova Konkursna komisija odabrala idejno rješenje uvaženog akademskog kipara Stijepe Gavrića.

Share.

Comments are closed.