Preduzeće Etmax iz Banjaluke kupilo je za 1,37 miliona KM svinjogojsku farmu Top farm iz Nove Topole gdje će, kako su najavili, nastaviti širenje svojih poslovnih aktivnosti.

Na dobošu je prodato zemljište koje se prostire na 247.343 kvadratna metra te građevinski objekti koji su bili u sastavu farme koja se nalaze u mjestu Nova Topola na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška.

Prema riječima stečajne upravnice u ovoj firmi Nataše Kosić, ovo je bila peta licitacija na kojoj je, pored Etmaxa, učestvovalo još jedno preduzeće i to iz Gradiške.

– Početna cijena bila je 1,27 miliona KM, a mi smo uspjeli da prodamo za 5 posto više novca nego što je ponuđeno. Konačno smo uspjeli da prodamo farmu, jer prolazi vrijeme, objekti propadaju, zemljište zarasta u travu i šiblje, ne izgleda kao što je nekada. Prezadovoljni smo kako se sve završilo – kazala je Kosić, javio je Glas Srpske.

Sljedeći korak je, kaže, namirenje povjerilaca, čemu će da prethoditi prepisivanje imovine na novog vlasnika, nakon čega će sudija sazvati Skupštinu povjerilaca, na kojoj će se naći prijedlog glavne diobe.

Ona je podsjetila da su potraživanja povjerilaca oko 18 miliona KM te da će biti namireni u malom procentu nakon unovčenja imovine.

– Preduzeće je poprilično zaduženo nekoliko godina prije nego što je pokrenut stečaj i najveća potraživanja jesu zapravo krediti koji su dati farmi. U vrijeme kada je stečaj otvoren na farmi je bilo 13 zaposlenih, a njihova potraživanja iznose oko 260.000 KM – rekla je Kosić.

Direktor preduzeća Etmax, koje je specijalizovano za projektovanje i izgradnju solarnih elektrana, Siniša Maksimović kaže za Glas Srpske da će po okončanju primopredaje, odmah krenuti sa čišćenjem i pripremom prostora za dalju realizaciju planova.

– Ne želimo da otkrivamo još šta ćemo raditi sa farmom, to je za sada poslovna tajna. Ono što je sigurno jeste da ćemo nastaviti širenje svojih poslovnih aktivnosti – kazao je Maksimović.

Dodao je da će, s obzirom na širenje poslovnih aktivnosti, biti prostora i za zapošljavanje novih radnika.

– Trenutno imamo 85 zaposlenih, a plan je da u narednom periodu primimo još pedesetak novih radnika – kazao je Maksimović.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi Top farm iz Nove Topole 18. maja 2021. godine nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, hitno je prodato oko 2.000 prasadi i krmača.

Prethodne licitacije

Na prvoj licitaciji farma je bila ponuđena za 11,5 miliona KM, to je bila procijenjena vrijednost, na drugoj je cijena bila 5,7 miliona KM, a na trećoj 3,8 miliona KM. Imovina nekadašnje svinjogojske farme Top farm na četvrtoj licitaciji, koja je održana početkom jula, bila je ponuđena za 1,9 miliona KM.

Share.

Comments are closed.