Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Ovim je nakon 17 godina, navode iz Stranke za BiH, potvrđeno da su Aprilski paket ustavnih promjena i entitetsko glasanje u suprotnosti sa demokratskim evropskim principima.

– Kovačević je u svojoj izjavi to i potvrdio te objasnio kako je ovom presudom praktično zaštićeno aktivno biračko pravo svakog čovjeka na cijeloj teritoriji BiH jer ne može niko drugi u ime glasača birati članove Predsjedništva BiH, uključujući i taj posredni ili indirektni izbor. Kako je dalje pojasnio, to znači da Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica tako da svaki pojedinac ima jednako pravo da bira svoga šefa države – saopćili su iz SBiH-a te dodali:

const aries = window.aries.v1;

aries.commands.push(() => { const zoneId = '8544'; const anchor = document.getElementById('_vidverto-135d153cc4d025ac1e4ab1d01c67c63a');

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

– Ova presuda je potvrdila da je Haris Silajdžić bio u pravu 2006. godine tokom pregovora o ustavnim promjenama osporavanjem entitetskog glasanja koje nije bilo ukinuto, nego čak i ojačano. Iako je prošlo mnogo godina, potvrda ispravnosti takve odluke je ipak stigla i to sa najviše sudske instance u Evropi, što je i očekivano, jer je i sama Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni dio Ustava BiH i nadređena je svakom zakonu. 

Share.

Comments are closed.