Da bi nova presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Slaven Kovačević” bila provedena, potrebno bi bilo mijenjati ne samo Izborni zakon Bosne i Hercegovine nego i Ustav Bosne i Hercegovine, kao i u slučaju ostalih dosad neprovedenih presuda.

Amor Mašović, pravnik i zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da nije siguran koliko ima raspoloženja da bude provedena ova presuda, ali je to jedino logično rješenje.

– Oni koji smatraju da je Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4, odnosno Ustav, trajna kategorija, u teškoj su zabludi. Ako težimo Evropi, primjenjivat ćemo evropska rješenja – dodao je Mašović.

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

Istakao je da smo daleko od evropskih rješenja u našem Ustavu, da je Evropski sud isticao da u Ustavu imamo antievropska i antidemokratska rješenja, te dodao da će se to morati mijenjati prije ili kasnije.

– Pitanje je samo koliko ima pametnih glava da to bude prije ili ćemo se još mrcvariti narednih 30-40 godina prije nego što to uradimo. Ili nećemo biti dio Evrope kojoj svi težimo – kazao je Mašović.

Naglasio je da i ova nova presuda, kao i prethodne, potvrđuju da kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica.

Odgovarajući na pitanje kakav će utjecaj ova presuda imati na pregovore “Trojke”, HDZ-a i SNSD-a o izbornom zakonodavstvu, Mašović je rekao da nije siguran da bi i bez ove presude ti pregovori išli glatko, osim ako “Trojka” ne bude nastavila sa popuštanjem i da se udovolji apetitima Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Share.

Comments are closed.