Kineska građevinska tvrtka Evergrande Group u nedjelju je izvijestila da im se neto gubitak u prvoj polovini 2023. godine prepolovio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pripisuju rastu prihoda.

Taj najzaduženiji svjetski poduzetnik u sektoru nekretnina tako je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovao s gubitkom od 33 milijarde kineskih juana (4,53 milijarde dolara), nasuprot gubitku od 66,4 milijarde juana u istom razdoblju godinu dana ranije.

Kineski građevinski poduzetnik u samom je središtu krize u kineskom sektoru nekretnina, koji je od kraja 2021. godine suočen s valom nemogućnosti vraćanja duga, nedovršenih nekretnina i neplaćenih dobavljača, što je poljuljalo povjerenje potrošača u drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, podsjeća Reuters.

Evergrande je objavio da su mu prihodi u prvom polugodištu porasli 44 posto u odnosu na godinu ranije, na 128,2 milijarde juana, jer je ‘aktivno planirao nastavak prodaje i uspješno iskoristio kratki procvat tržišta nekretnina koji se pojavio početkom godine‘.  Gotovina mu je smanjena za 6,3 posto, na 13,4 milijarde juana.

Obveze su mu se blago smanjile, na 2,39 bilijuna juana, s 2,44 bilijuna juana na kraju 2022., a ukupna imovina smanjila se na 1,74 bilijuna, s 1,84 bilijuna juana.

Prošli mjesec u prilično zakašnjeloj objavi poslovnih izvješća Evergrande je izvijestio o ukupnom neto gubitku od 81 milijarde dolara za 2021. i 2022. godinu, naspram dobiti od 8,1 milijarde juana u 2020. godini.

Kao i s prethodna dva godišnja financijska izvješća Evergrandea, revizor Prism Hong Kong i Shanghai nije donio zaključak o ovom izvješću, navodeći višestruke neizvjesnosti povezane s poslovanjem kao stalni izvor zabrinutosti, uključujući budući novčani tok.

Evergrande je kazao kako će njegova sposobnost nastavka ovisiti o uspješnoj provedbi plana restrukturiranja inozemnog duga i o uspješnim pregovorima s ostalim zajmodavcima o produljenju roka otplate. Ranije ovog mjeseca podnio je u SAD-u zahtjev za zaštitu od bankrota u sklopu jednog od najvećih svjetskih procesa restrukturiranja duga.

Sudovi u Hong Kongu i na Kajmanskim otocima početkom rujna odlučit će hoće li odobriti plan restrukturiranja inozemnog duga koji uključuje instrumente u vrijednosti od 31,7 milijardi dolara, uključujući obveznice, kolaterale i druge obveze. Vjerovnici su glasovali o tome planu prošlog tjedna, a poduzetnik još uvijek nije objavio rezultate.

Cijena dionice Evergrandea potonula je u ponedjeljak na kineskim burzama, prvog dana trgovanja tom dionicom od ožujka prošle godine, od kada je bila suspendirana, više od 80 posto. 

 

Share.

Comments are closed.