Delegacija Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u sastavu Vladimir Branković, Kenan Magoda, Dario Pušić, boravila je na sastanku sa predstavnicima Evropske rukometne federacije (EHF) u Beču. Delegacija krovne kuće bh. rukometa sastala se sa Michaelom Wiedererom, predsjednikom EHF-a, Martinom Hausleitnerom, generalnim sekretarom EHF-a i Markusom Glaserom, šefom sportskog segmenta EHF-a.

U saopštenju RSBiH povodom ovog sastanka navodi se sljedeće:

“EHF daje punu podršku radu Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH. EHF je svjestan stanja u RSBiH u prethodnom periodu, shvaća problematiku našeg saveza i pozdravlja dolazak delegacije RSBiH na sastanak u Beču.

EHF se zahvaljuje na energiji, koju ulažemo u rad UO RSBiH, a posebno su zahvalni na tome što je novi saziv UO RSBiH posvetio pažnju, kako seniorskim, tako i omladinskim selekcijama, i u muškoj i ženskoj kategoriji. Raduje ih što naše selekcije nastupaju na skoro svim takmičenjima za omladinske kategorije.

Shodno urađenim poslovima i prezentiranom planu za budućnost, EHF je spreman da se uključi u rad kancelarije Rukometnog saveza BiH, a sve u cilju jačanja rukometa u BiH. EHF raduje činjenica da su predstavnici RSBiH spremni preuzeti organizaciju evropskih prvenstava za omladinske kategorije, u muškoj i ženskoj kategoriji.

EHF nema praksu da se uključuje u internu problematiku i unutarnju organizaciju saveza, koji su članovi krovne kuće evropskog rukometa, ali u ovom slučaju spremni su da se uključe i da pomognu u rješavanju problema i da daju preporuku kako da UO RSBiH riješi problem propozicija takmičenja za sezonu 2022/23. i 2023/24. Preporuka EHF-a je da RSBiH izbjegne sudske sporove i da u sezoni 2023/24. u Premijer ligi BiH za rukometaše nastupa 15 klubova, a da se odluka o skraćenju lige odgodi na sezonu 2024/25. Tako da će u sezoni 2023/2024. ispadati četiri ekipe, a u viši rang ući tri tima. Za sezonu 2024/25. će UO RSBiH donijeti nove propozicije.

EHF je poručio da će sva buduća komunikacija biti isključivo između EHF i Rukometnog saveza BiH, te da pojedinačne žalbe neće više nikad razmatrati. Osim toga punu odgovornost za svoje odluke odsada ima samo i isključivo Upravni odbor RSBiH”.

Share.

Comments are closed.