Reprezentacija Latvije jučer je iznenadila svijet košarke i pobijedila Francusku. Tako je ostavila selekciju Vincenta Colleta bez plasmana među najboljih 16 reprezentacija Mundobasketa.

Jedan od najboljih igrača u velikoj pobjedi baltičke selekcije bio je Davis Bertans, koji je bio ponosan na karakter svoje ekipe.

Francuzi su vodili od prvog do posljednjeg minuta, ali su na kraju u dramatičnom finišu ostali bez trijumfa.

“Veoma mi je drago što je toliko naših navijača prevalilo dug put i vidjelo kako pobjeđujemo jednu od najboljih reprezentacija na svijetu. Imam osjećaj da igramo kod kuće. Gubili smo sa 11 poena razlike u jednom trenutku u trećoj četvrtini. Neke reprezentacije bi se predale jer bi znale da je protivnik jači. Mi smo nastavili da se trudimo i znali smo da ćemo dobiti priliku. Ona je došla 37 sekundi do kraja meča”, rekao je 30-godišnji Davis Bertans.

“Nismo došli ovdje da bismo samo učestvovali. Što više pobjeda ostvarimo, to ćemo dati sebi bolju šansu da postignemo nešto veliko. Ovo je bila najveća pobjeda u historiji laztvijske košarke”, izjavio je krilni centar Oklahoma City Thundera.

U posljednjem kolu u H grupi, koja se takmiči u Džakarti, odigrat će se dva meča bez rezultatskog značaja kada je plasman među najboljih 16 timova turnira u pitanju. Igrat će Kanada – Latvija i Francuska – Libanon.

Ova grupa se u narednoj fazi ukršta sa G grupom, u kojoj se nalaze Španija, Brazil, Obala Slonovače i Iran.

Share.

Comments are closed.